Woning T&A

Het project met een gevelbreedte van 8,39m  en een totale bebouwde grondoppervlakte van 167m2 omvat de vrijstaande ééngezinswoning .

Zo wordt het hoofdvolume ingeplant op dezelfde bouwlijn als de aangrenzende   bestaande bebouwing; ten opzichte van de zijperceelsgrenzen wordt de minimum opgelegde 3m gerespecteerd. Het volume strekt zich uit over 2 verdiepingen, het bovenliggend verdiep wordt gelijk gelegd met de bouwlijn van de aangrenzende buren; het onderliggend gelijkvloers nivo wordt teruggetrokken voorzien ten opzichte van het bovenliggend zodat vooraan een overdekte carport kan voorzien worden. Het nieuwbouwvolume is visueel gericht naar het prachtig achterliggende uitgestrekte landschap met de wijnranken. Op het gelijkvloers manifesteert zich dat door de achtergevel open te trekken naar het landschap toe met maximale lichtinval.  Ook op de verdieping wenst de bouwheer een inpandig dakterras te voorzien met zicht op de achterliggende weilanden.

De woonfunctie wordt verder aangevuld met een beperkte ruimte voor bureel en een zone om klanten te ontvangen of als studieruimte. Via de overdekte carport, die plaats geeft aan twee autostaanplaatsen, wordt de prive inkom voorzien. Zijdelings het volume wordt een bijkomende inkom voorzien voor deze bureelfunctie. Via schuifwanden kan het bureel en/of studieruimte volledig één worden met de leefzone zodat ook vanuit deze ruimte mee kan genoten worden van het uitgestrekte landschap. De technische berging / inkom worden vooraan het volume gesitueerd telkens met aparte toegang / mogelijkheid tot onderhoud tuin.

De tuin is noordoostgelegen, de inkom aan straatzijde bevindt zich zuidwest.

Via een half open trap komt men op het bovenliggend verdiep waar zich 3 slaapkamers bevinden, 2 badkamers en een wasplaats.

Een dakterras vanuit de ouderslaapkamer, gevat tussen 2 bepleisterde afgeschuinde wanden, versterkt het doorzicht naar buiten toe en die de bewoners ook op dit nivo in maximaal contact brengen met de tuin en het weidse landschap.

De raamopeningen werden zo veel mogelijk gebundeld enerzijds om de woning de nodige privacy te geven ten opzichte van de buren, anderzijds om maximale lichtinval binnen te brengen.

        Voor de gevelafwerking werd voor het volledige volume gekozen voor witte gevelbepleistering op isolatie. Op deze manier wordt extra aandacht gegeven aan de vormentaal en straalt het geheel een zekere rust en harmonie uit. De woning wordt traditioneel opgebouwd met snelbouwbakstenen voorzien van noodzakelijke structerele betonelementen, alles afgewerkt met sierpleister op isolatie. De platte dakopbouw wordt uitgevoerd als warm dak. Een doorlopend zwart alu dakrandprofiel over alle vrijstaande gevels markeert de horizontaliteit van het project. De gevelopeningen worden ingevuld met gelakt zwart aluminium schrijnwerk met glas. Onderaan de carport wordt een verticale houten gevelbekleding voorzien die om de hoek doorloopt en de 3 glazen ramen/deuren met elkaar verbindt. Ten opzichte van de binnenvloerafwerking ligt de buitenpas 2cm lager zodat drempelloos de woning kan betreden worden.

Vanaf de inkomdorpel wordt een helling van 1,5% voorzien (rolstoeltoegankelijk) naar de straatzijde toe. Dit levert een nivoverschil van 23cm. Het zonneterras wordt via stapstenen over een vijverpartij verbonden met het aanliggende terras aan de achtergevel van de woning. Dit terras samen met de vijver ligt enkele cm’s hoger dan het aanliggende gras en wordt omzoomd door strak afgelijnde boordstenen.


more
/