Woning J&L slaapkamer

Van bij het binnenkomen trilt het avondlicht in de heerlijke hoge hal, een klassieke trap ligt in het vizier. Het kruismotief van de borstwering ademt vertrouwen alsof we deze plek al uit een eerder bestaan kennen. Overal heerlijk overrompelende licht, dat stilzwijgend tot de kleinste uithoek in bezit neemt. De vrouw des huizes is trots op haar huislijk ‘nest’. Manlief neemt het allemaal graag mee in zijn drukke beroepspraktijk. Heerlijk om na gedane plichten hier tegen de avond te landen. 

De woonkamer, in een L-vorm geconfigureerd, is een sobere ruimte, maar juist daardoor zo sprekend vormgegeven door SheCi.be architecten. Sebastiaan Van Damme en Cindy Taelman, zelf jeune père et jeune mère, weten om te gaan met kinderen. In dit woonverhaal echoot het kind, gekoesterd en gecoacht door de attente ouders.

Gastvrouw Lieve schetst het verhaal van de woning in een paar hoofdlijnen: “De villa werd in 1977 gebouwd en vervolgens door opeenvolgende eigenaren aangepakt. Achteraf, toen wij de woning kochten, haperde er van alles aan de constructie. Zo lag er geen funderingsplaat, enkel de buitenmuren hadden een fundering, de binnenmuren helemaal geen.” “We hebben alles gestript om  de woning constructief sterk te maken”, vult haar man aan. “De natuurstenenvloer vertoonde barsten en dat riep bij mij toch enige argwaan op. Ik dacht op een bepaald moment, wat ga ik hier nog beleven.” Dat het echtpaar uiteindelijk uitkwam bij SheCi.be architecten was hun groot geluk. 

Het spanplafond, onopvallend geïntegreerd is mooi afgebiesd met indirect licht en egaliseert de hoogte van de L-kamer. Hoewel vederlicht qua materie etaleert het plafond een heerlijke massieve eenheid waarin audio en puntlicht van ledlampen voor een vormelijke uniteit zorgen. 

Inmiddels is ook de natuurstenen vloer verdwenen. Warm eikenhouten parket en blote kindervoetjes rijmen perfect in dit woonproject. De interieurarchitect is geen wereldvreemde man, Sebastiaan Van Damme ontwerpt vanuit ervaring en staat op dat gebied aan de top van zijn kunnen. “Een woning moet het leven omarmen”, klink hij wijs. Dat merk je aan alles, vooral dan aan de harmonie en gelijkheid die de boventoon voeren. We denken daarbij aan de ramen in de woonkamer die op de tuin en buren uitgeven. Een schuifraam gecombineerd met een groot gesloten venstervlak, vormen van binnenuit een bron van weelderig en dansend licht. Het huis is letterlijk van licht doorspoeld. Van buiten is duidelijk te zien hoe de architect de ramen op gelijke hoogte zette, een ingreep die voor een rustig ritme zorgt en tevens voor een harmonieus beeldrijm.

Heel belangrijk in dit woonverhaal is dat alle assen op elkaar zijn afgestemd. Zwembad, tuin en woning liggen mooi in elkaars verlengde. De tuin is een kamer geworden, een plek van recreatie verbonden met de andere wooneenheden. Binnen is er de riante hal van waaruit we de tuin en het zwembad al uitnodigend zien, en verder is er as die woonsfeer kinderkamers en kantoor verbinden. Verbinding en associatie zijn alweer belangrijke punten die SheCi.be architecten op een glasheldere demonstreert. Niettemin houden ze de vorm in bedwang en blijft de eenvoudige rust in de vormgeving keurig gehandhaafd. Geen architectuur van grote gebaren, wel een architectuur warme humaniteit.


more
/