Woning Aalbeke

Een aantal bindende voorwaarden, opgelegd vanuit de Intercommunale Leiedal verantwoorden de inplanting van het bouwvolume, dat bestemd is voor een specifiek type van ondernemingen, namelijk voor de vestiging van tuinaanlegbedrijven.

De nieuwbouw omvat een bedrijfswoning met achtergelegen, functioneel en fysisch verbonden magazijn voor het tuinaanlegbedrijf.

Om zo maximaal mogelijk van de private voortuinzone te kunnen genieten, wordt geopteerd om het woonvolume parallel met de straat te positioneren zodat de private inkom zich aan de kopse zuidwestgevel kan situeren. Hierdoor kan de noordgevel volledig opengewerkt worden naar de tuin toe. De zuidelijke gevel wordt van het magazijn losgemaakt door tussen de woning en het magazijn een binnentuin te realiseren die zowel de natuurlijke lichtinval waarborgt als de bewoner/bezoeker via een aangename binnentuin de woning binnengeleidt.

 

Het woonvolume omvat twee bouwlagen. De leeffuncties zijn maximaal gericht naar de tuin, de nevenfuncties zoals berging bij keuken, vestiaire, toilet worden bij de inkom gebracht. Een zuidgericht zonneterras palend aan de keuken verruimt het perspectivisch doorzicht van de woning.

De eerder ongunstige noordgerichte oriëntatie van de leefruimte, wordt positief onthaald door via een overdekt zuidgerichte oversteek en een terugliggende open gevelwand zowel het zonlicht binnen te halen als een mooie doorkijk te bieden naar de binnentuin.

In de zomerperiode zal er geen rechtstreekse zoninval zijn, maar wel lichtinval waardoor geen bijkomende zonneweringen zullen nodig zijn.

Onder het platte dak bevinden zich drie slaapvertrekken, georiënteerd naar de binnentuin. De nachthal situeert zich aan de tuinzijde met een doorlopend raam op ooghoogte.

De ouderslaapkamer met dressingruimte beschikt aan de zuidoost en zuidwestzijde over een overhoeks open terras met borstwering in opstaande muren bekleed met cerderbeplanking.

 

Om een continuïteit en conformiteit na te streven in het totaalconcept wordt zowel de woning als het magazijn met dezelfde economische en ergonomische bouwhoogte gerealiseerd van 6,30m en éénzelfde materiaalgebruik. Enkel het verbindingsvolume tussen woning en magazijn omvat slechts  één bouwlaag met plat dak.

 

Het skelet van de woning wordt opgebouwd uit metalen portiekspanten, kolommen en liggers waartussen de gewelven worden voorzien.

Het skelet van het magazijn bestaat uit metalen staanders en gelamelleerde liggers.

De platte dakopbouw wordt uitgevoerd in steeldeck met isolatie en dakdichting.

 

De gevel is opgebouwd uit donkergrijze cellenbetonpanelen (na montage afgewerkt met kwartsbekleding) , horizontaal geplaatst.

De gevelopeningen worden ingevuld in geanodiseerd natuurkleurig aluminium schrijnwerk met glas.

De hoek van de woning aan de inkom is tot onder het balkon met cederbekleding afgewerkt.


more
/