Fortis Latem

Het nieuwbouwproject omvat een handelsgelijkvloers, om een bankagentschap in te richten en 2 bovenliggende verdiepingen waar 2 appartementen worden ingericht. Het project is gelegen in de dorpskern van Sint-Martens-Latem. Om de schaal van het nieuwe bouwblok binnen de perken te houden, worden verschillende maatregelen ingezet. 

Vooreerst wordt ervoor gezorgd dat het hellend dak een visueel geringe plaats inneemt in de algehele perceptie vanop de straat. Door detaillering van ingewerkte bakgoot in voor- en achtergevel  en het bovenste dakdeel van de topgevels te laten terugwijken ten opzichte van het onderliggend volume komt het dak los te staan van de omringende gevels. Daarnaast wordt de gevelbreedte beperkt gehouden waardoor de ruimtelijke impact kleiner is.

Op het gelijkvloers bevindt zich het bankkantoor. Op keldernivo wordt achteraan een aanpalende Engelse koer voorzien dit om natuurlijk licht binnen te brengen. Een deel van de kelderruimte wordt voorzien voor de technische ruimtes, tellerlokalen en bergingen voor de appartementen. De rest van de ruimte wordt ingenomen voor opslag en berging voor de bank.

Op de eerste verdieping bevindt zich het 1e appartement met 3 tweepersoonsslaapkamers.

Het appartement wordt voorzien van een zeer ruime leefruimte, een halfopen keuken en twee goed uitgeruste badkamers. Omwille van doorzichtmogelijkheid werd geopteerd om de leefruimte zowel te laten uitgeven op de voor-als achterkant. Een 1,00m diep balkon aan de voorzijde bezorgt een groter ruimtelijk gevoel en vergroot het contact met het pleingebeuren.

De tweede verdieping bevindt zich onder dak, maar heeft geen schuine kanten in de leefruimtes. Vooraan wordt een inpandig terras voorzien . In het achterste dakvlak wordt een dakuitbouw voorzien zodat de vrije hoogte van 2,60m over de beide tweepersoonsslaapkamers kan aangehaald worden zonder de aanwezigheid van schuine dakhellingen in de ruimtes.

Ook hier wordt een ruime leefruimte voorzien die op dit nivo enkel uitzicht biedt op de voorkant van het terrein.

Op het gelijkvloers wordt het bankgebeuren geaccentueerd door een “green wall” ( in groene volkernplaten) die visueel doorloopt van buiten naar binnen. Het horizontaal bovenliggend balkvolume wordt volledig wit bepleisterd.

Rechts van de centraal terugliggende inkom van de bank wordt een wand voorzien bekleed met horizontale banden blauwe hardsteen die om de hoek doorlopen  tot aan de inkomdeur van de appartementen.

De grote glaspartij in de voorgevel op het 1e verdiep loopt in hetzelfde vlak als de centraal dieperliggende inkom van de Fortis bank. Op die manier ontstaat een architecturale  wisselwerking tussen vooruitspringende en terugwijkende elementen in de voorgevel.

De raamverdeling van de zijgevels blijft bescheiden en legt het accent op de residentiële invulling.

Een verharde doorrit naast het bouwvolume is bestemd voor de bereikbaarheid van de achtergelegen parkeergelegenheden dit zowel voor het bankfiliaal als voor de twee appartementen. Het openbaar domein tussen de straat en de rooilijn wordt aangewend als korte termijn parkeerplaatsen voor het publiek.


more
/